Paukštynas | Šiluma ir maistas lauke: ekspertė pataria, kaip neapsinuodyti

Naujienos

Grįžti atgal
2023-06-22

Šiluma ir maistas lauke: ekspertė pataria, kaip neapsinuodyti

Įsibėgėjant grilio sezonui vis daugiau laiko leidžiame gamtoje – keliaujame, iškylaujame ir mėgaujamės kepsninėje ar ant laužo ruoštais patiekalais. Tačiau kartu su vasariška šiluma išauga ir apsinuodijimų rizika. Ekspertė atskleidžia, kaip termometro stulpeliams kylant į viršų, tinkamai laikyti bei ruošti maistą gamtoje ir kokių klaidų geriau nedaryti. 

Skirmantės Sokolovskienės, Vilniaus paukštyno Kokybės kontrolės tarnybos vadovės, teigimu, viena dažniausių apsinuodijimo maistu priežasčių šiltuoju sezonu yra bakterijos.

„Maiste gali būti įvairių bakterijų, o jų dauginimasis tiesiogiai priklauso nuo palankių sąlygų jų augimui – laiko, drėgmės ir šilumos. Vasaros sezono metu itin svarbu užtikrinti tinkamą šalčio grandinę tiek prekybos vietose, tiek transportuojant ir laikant produkciją iki paruošimo vartojimui. Tačiau riziką bakterijomis daugintis, ypač sukeliančioms ligas, tokioms kaip salmonelės ar Listerija Monocytogenes, kelia ne vien tik šiluma“, – sako S. Sokolovskienė.

Pasak jos, gaminant lauke, reikia įdėti daug daugiau pastangų norint užtikrinti tokias pačias higieniškas sąlygas kaip namų virtuvėje.

„Reikia pasirūpinti vandeniu, švariu darbastaliu ir indais gaminimui. Taip pat, pagal turimas sąlygas lauke, tinkamai pasirinkti ir produktus“, – teigia ekspertė.

Sauga pradėkite rūpintis dar parduotuvėje

S. Sokolovskienė sako, kad ruošiantis griliui, maisto sauga reikia pradėti rūpintis dar parduotuvėje.

„Visų pirma reikėtų įsigyti kuo kokybiškesnę mėsą –  tikėtina, kad vietos gamintojų mėsa bus šviežesnė, nes jos tiekimo grandinė trumpesnė. Gerai ją apžiūrėkite, būtinai patikrinkite, ar ant pakuotės nėra pažeidimų. Vasarą apsipirkimą planuokite taip, kad įsigytus produktus galėtumėte kuo greičiau įdėti į šaldytuvą. Jei tokios galimybės neturite, praverstų kelioninis šaltkrepšis“, – pataria S. Sokolovskienė.

Anot jos, net jei pasirinksite vištieną, kuriai marinuoti dažnai užtenka ir pusvalandžio, marinuojamą mėsą vis tiek geriausiai laikyti šaldytuve.

„Maisto bakterijos pradeda daugintis jau 5 laipsnių temperatūroje, o jai kylant – šis procesas tik spartėja. Todėl mėsos nereikėtų net trumpam palikti marinuotis kambario temperatūroje arba dar blogiau – gamtoje, laukiant, kol įsidegs kepsninė“, – teigia S. Sokolovskienė. 

Ji priduria, kad prieš marinavimą jokiu būdu nereikėtų šviežios mėsos plauti – taip tik padidinsite riziką ant neapdorotos mėsos galinčiomis būti bakterijomis apkrėsti virtuvės paviršius, indus ar įrankius.

Būkite atidūs: gamta – ne mūsų vienų

Jei mėsą ruošite ne namuose, bet jau gamtoje, ekspertė pataria įvertinti ten būsiančias sąlygas gaminimui.

„Reikėtų pasirūpinti vandeniu – ne tik atsigerti, bet ir rankoms, indams plauti, stalviršiui valyti. Tam upės ar ežero vanduo netinka. Jame esančios bakterijos per odą ar įrankius gali patekti ir ant maisto. Su savimi pasiimkite ir daugiau indų. Vienų reikės marinuotai mėsai, kitų – jau iškepusiai, trečių – produktams, kuriems nereikia terminio apdorojimo. Tokiu būdu išvengsite galimos kryžminės taršos“, – patarimais dalijasi S. Sokolovskienė. 

Gamtoje neturint galimybės tinkamai ir saugiai marinuoti mėsą, anot ekspertės, parduotuvėje galite įsigyti jau paruoštą kepti.

„Tokiu atveju geriausia rinktis fasuotą, o ne iš sveriamos mėsos lentynos. Apsauginės dujos pakuotėse apsaugo produkciją nuo pažeidimų, prisilietimų, sąlyčio su oru ir bakterijų dauginimosi tiek transportavimo metu, tiek prekybos vietose. Taigi mėsa išlieka šviežesnė, jos skoninės savybės nepakinta“, – sako S. Sokolovskienė.

Ji pataria nepamiršti pasirūpinti ir kepsninių bei joms skirtų įrankių švara.

„Kepsnines išvalykite šepečiu, o nešvarumų likučius gerai nudeginkite. Mėsą dėkite tik ant švarių iešmų ar grotelių. Pastarųjų nelaikykite ant žemės, neplaukite telkinių vandeniu – gamta dalijamės su paukščiais ir gyvūnais, kurie taip pat yra įvairiausių bakterijų nešiotojai“, – primena maisto ekspertė. 

Kaip kepti ir ką daryti su likučiais?

S. Sokolovskienė sako, kad net jei ant žalios mėsos ir patenka bakterijų, jos yra sunaikinamos termiškai apdorojant produktą.

„Storiausioje vištienos dalyje vidinė temperatūra turėtų būti ne žemesnė kaip 75 laipsniai. Ją geriausia pamatuoti virtuviniu termometru. Taip pat labai svarbu kepti tolygiai – patarčiau arba uždengti kepsninę, arba mėsą ruošti ne ant tiesioginės ugnies, bet virš žarijų. Tokiu būdu išvengsite iš išorės apdegusio, tačiau viduje dar neiškepusio patiekalo rezultato“, – pataria Vilniaus paukštyno atstovė.

Ji primena, kad svarbu nepamiršti ir tinkamai sutvarkyti grilio patiekalų likučius.

„Jei iškylaujant gamtoje liko maisto, nelaikykite jo ant stalo bei ant tiesioginių saulės spindulių – kuo greičiau sudėkite į šaltkrepšį. Be to, nemaišykite produktų, pavyzdžiui, mėsos su jos garnyrais. Skirtingus likučius sudėkite į atskirus indelius“, – sako maisto kokybės ir saugos ekspertė.

uždaryti

uždaryti
uždaryti
Informacija apie projekto teikėją
Informacija apie projektą

Aprašykite PROJEKTĄ ir jo aktualumą savo bendruomenei, regionui, kodėl norite įgyvendinti šį projektą, kaip šis projektas atitinka AB Vilniaus paukštyno rėmimo kryptis.

Priedai

Išrašo iš VĮ „Registrų centro“ Juridinių asmenų registro kopija (duomenys turi būti aktualūs prašymo pateikimo dienai)

Pridėkite failą

Prašymo teikėjo įstatai, nuostatai ir kiti susiję dokumentai

Pridėkite failą

Pateikite galimo projekto vizualizacijas – foto, maketus ir pan. (iki 5 vnt.)

Pridėkite failą
Palaukite, vyksta registracija ...
uždaryti

Jubiliejinio žaidimo „Pirk-laimėk“ taisyklės

  1. Žaidimo organizatorius, koordinatorius, prizų koordinatorius ir duomenų tvarkytojas
    1.1. Žaidimo organizatorius yra AB „Vilniaus paukštynas“ (toliau tekste – Organizatorius), įmonės kodas 186107463, adresas Gamyklos g. 27, Rudaminos k., LT-13249 Vilniaus r.
    1.2. Reklaminio žaidimo ir prizų koordinatorius Lietuvoje yra MB „Lokalus“ (toliau tekste – koordinatorius), įmonės kodas 304101366, adresas Saltoniškių g. 9, PC ,,Panorama“, Vilnius, LT-08105, Lietuva
    1.3. Žaidimo duomenų tvarkytojas yra AB „Vilniaus paukštynas“ (toliau tekste – Duomenų tvarkytojas), įmonės kodas 186107463, adresas Gamyklos g. 27, Rudaminos k., LT-13249 Vilniaus r.
  2. Registracijos terminai
    2.1. Registruotis žaidime galima nuo 2024 m. rugsėjo 23 d. iki 2024 m. spalio 31 d.
  3. Prizai
    3.1. Prizų fondą sudaro 35 (trisdešimt penki) prizai:
    3.2. 5 (penki) skrydžiai balionu dviem;
    3.3. 30 (trisdešimt) karšto oro gruzdintuvių „Zyle ZY031AF“.
  4. Registracija
    4.1. Registruotis žaidime galima perkant bent 2 (du) bet kuriuos „Vilniaus paukštynas“ prekės ženklo produktus prekybos tinklo parduotuvėse, esančiose Lietuvos teritorijoje bei el. parduotuvėse prekiaujančiose žaidime dalyvaujančiais produktais nuo 2024 m. rugsėjo 23 d. iki 2024 m. spalio 31 d. Žaidime dalyvauja pirkimo kvitai ar sąskaitos faktūros (toliau tekste – pirkimo dokumentai), išduoti žaidimo registracijos laikotarpiu.
    4.2. Žaidime nedalyvauja pirkimo dokumentai išduoti juridiniams asmenims.
    4.3. Įsigijęs žaidimo produktus, dalyvis gali nemokamai registruotis žaidimui, sukdamas laimės ratą skirtame tinklapyje www.paukstynas.lt Registruodamasis dalyvis turi nurodyti savo vardą, pavardę, telefono numerį, pirkimo dokumento numerį ir įkelti pirkimo dokumento nuotrauką, kurioje aiškiai matomas žaidime dalyvaujantis produktas, pirkimo data ir unikalus pirkimo dokumento numeris.
    4.4. Dalyvis turi saugoti pirkimo dokumentą iki 2024 m. lapkričio 15 d., nes laimėjimo atveju pirkimo dokumentas yra dalyvavimo žaidime įrodymas ir turi būti pateiktas atsiimant prizus.
    4.5. Vienas dalyvis gali dalyvauti žaidime neribotą kiekį kartų, kiekvieną kartą įsigydamas 2 (du) žaidimo produktus vienu pirkimu.
    4.6. Žaidimo Koordinatorius pasilieka teisę neišduoti prizo laimėtojui, jei dalyvis:
      4.6.1. užregistravo vieną unikalų pirkimo dokumentą kelis kartus;
      4.6.2. užregistravo tą patį pirkimo dokumentą, pakeisdamas simbolius į panašius, pirkimo dokumente pridėdamas papildomus simbolius ar skaičius arba pakeisdamas skaičių ir simbolių kombinaciją;
      4.6.3. užregistravo kitus pirkimo dokumente aptiktus skaičius, kurie nėra pirkimo dokumento numeris.
    4.7. Žaidimo Koordinatorius nėra atsakingas už:
      4.7.1. galimą dalyvių nuostolį, patirtą perkant žaidimo produktą ar atsiimant prizą;
      4.7.2. pasekmes, kurios kyla dėl melagingų duomenų pateikimo ar kitų netikslumų, kylančių dėl dalyvio kaltės;
      4.7.3. nebaigtas registracijas, kurias pabaigti sutrukdė techniniai įrangos gedimai registracijos vietoje ar interneto sutrikimai.
    4.8. Dalyvaudamas žaidime, dalyvis sutinka, kad jo duomenis tvarkytų MB „Lokalus“ savo duomenų bazėje komunikacijos su laimėtojais tikslais, prizų išdalinimo tikslais ir AB „Vilniaus paukštynas“, duomenų bazėje registracijų išsaugojimo, laimėtojų ištraukimo, jų paskelbimo tikslais.
  5. Laimėtojo nustatymas
    5.1. Prizo laimėtojas bus nustatomas momentiniame žaidime, sukant laimės ratą, kuris iš karto parodys ar laimėjote prizą ar ne.
  6. Prizų atsiėmimas
    6.1. MB „Lokalus“ susisieks su laimėtojais asmeniškai susitarti dėl prizų atsiėmimo.6.2. Prizui gauti, laimėtojai privalo pateikti duomenis ir pasirašyti prizo perdavimo el. formą per „Dokobit“ sistemą iki 2024 m. lapkričio 15 d. Prizai išsiunčiami per 10 darbo dienų nuo pasirašytos prizo el. perdavimo formos gavimo.
    6.3. Prizas neišmokamas pinigine suma, nekeičiamas į kitą prizą, produktus ar paslaugas.
    6.4. Jei prizas bus neatsiimtas laimėtojo iki 2024 m. lapkričio 15 d., jis taps AB „Vilniaus paukštynas“ nuosavybe.
  7. Baigiamosios nuostatos
    7.1. AB „Vilniaus paukštynas“ ir MB „Lokalus“ darbuotojai negali dalyvauti žaidime.
    7.2. Organizatoriaus, Koordinatoriaus ir dalyvių teisės bei pareigos yra apibūdintos tik šiomis taisyklėmis.
    7.3. Reklaminėje medžiagoje pateikiama šio žaidimo informacija yra tik informacinio pobūdžio.
    7.4. Dalyvavimas šiame žaidime reiškia, kad dalyvis sutinka su šiose taisyklėse nurodytomis nuostatomis.
    7.5. Visi žaidimo Organizatoriaus priimti su žaidimu susiję sprendimai žaidimo metu yra galutiniai ir privalomi visiems dalyviams.
    7.6. AB „Vilniaus paukštynas“ turi teisę iš dalies pakeisti žaidimo taisykles bet kuriuo metu be išankstinio perspėjimo, kad paskelbus pakeitimus žaidimo puslapyje www.paukstynas.lt būtų užtikrintas saugumas ir skaidrumas.
    7.7. Dalyviai turi teisę iki 2024 m. lapkričio 22 d. pateikti skundus dėl žaidimo eigos. Visi skundai turi būti skirti žaidimo koordinatoriui MB „Lokalus“, adresu Saltoniškių g. 9, PC „Panorama“, 3 aukštas, Vilnius, 08105, Lietuva arba el. paštu vilnius@lokalus.eu. Atsakymai į skundus turi būti pateikti per 15 darbo dienų nuo skundų gavimo datos.
    7.8. Visų dalyvių asmeniniai duomenys bus naudojami tik žaidimo vykdymo, o ne rinkodaros tikslais. Nuo prizų atidavimo termino pabaigos, t. y. 2024 m. lapkričio 15 d., asmeniniai duomenys bus sunaikinti ne vėliau nei per 30 dienų.
  8. Papildoma informacija
    8.1. Norėdami gauti daugiau informacijos apie žaidimą:
      8.1.1. apsilankykite tinklapyje https://www.paukstynas.lt/lt;
      8.1.2. susisiekite el. paštu vilnius@lokalus.eu;
      8.1.3. skambinkite telefono numeriu +370 623 53455.
uždaryti

Svetainėje naudojami slapukai. Naršydami toliau Jūs sutinkate su www.paukstynas.lt slapukų politika.

. Privatumo politika
SUTINKU